9 Direcții principale de acțiune a glutathionului

Principalele direcții de acțiune ale glutathionului sunt legate de îmbunătățirea comunicării dintre celule, stabilizarea și reducerea oxidării în celule, combaterea daunelor radicalilor liberi, susținerea funcției proteinelor și eliminarea reziduurilor celulare. Descoperă în acest articol informații utile pentru starea ta de sănătate.
Glutathionul poate crește performanța sportivă atunci când este utilizat înainte de antrenament

Folosind plasturii fototerapeutici Glutathione, îți ajută corpul să producă glutation în mod natural, glutathion care influențează pozitiv:

1. Protecția antioxidantă

Glutationul captează în mod eficient radicalii liberi și alte specii reactive de oxigen (de exemplu, radicalul hidroxil, radicalul peroxil lipidic, peroxinitrit și H2O2), direct și indirect, prin reacții enzimatice, neutralizându-i, așa cum am menționat anterior.

2. Protecția mitocondrială

Mitocondriile sunt „centrale energetice” ale fiecărei celule, implicate în producerea de energie – ATP (adenozin trifosfat) – din alimentele consumate. Fără energie, corpul nu mai poate funcționa și viața încetează. „Cavalerul în armură strălucitoare”, care ne păzește sursa de energie și viață este nimeni altul decât glutathionul. El este vital pentru funcția mitocondrială și pentru menținerea ADN-ului mitocondrial (mtDNA).

În acest rol, glutathionul se asigură că toxinele, precum metalele grele, toxinele organice și chiar produsele secundare reale ale procesului de creare a energiei de către mitocondriile înseși (produse secundare oxidative sau radicali liberi) nu dăunează mitocondriilor. De exemplu, în etapa finală a producției de energie, corpul folosește oxigen pentru a produce ATP. Totuși, în acest proces, poate crea superoxid, oxigen cu prea mulți electroni, care este otrăvitor pentru tot ceea ce îl înconjoară, fie că este vorba de mitocondrii, ADN, proteine, membrane celulare etc. Glutathionul este acolo pentru a stinge și neutraliza superoxizii, precum și alți molecule oxidative dăunătoare similare.

Dacă mitocondriile sunt atacate și deteriorate de molecule oxidative, acestea încetinesc și încep să producă mai puțin ATP. Cu mai puțin ATP, restul celulei devine, de asemenea, lent. Pentru a înrăutăți lucrurile, mitocondriile deteriorate devin, de asemenea, mai predispuse la erori și încep să creeze mai multe „gaze de eșapament” sau radicali liberi. La rândul lor, acești radicali liberi provoacă daune mitocondriale suplimentare și astfel creează un cerc vicios, cu mai puțină energie și mai multe daune.

Stresul influențează negativ și producerea de energie. Cu cât nevoile de energie sunt mai mari (metabolism mai mare, exerciții fizice, stres etc.), cu atât mitocondriile trebuie să lucreze mai greu și cu atât produc mai mulți radicali liberi.

Aici intervine din nou raportul dintre forțele eroului și ale atacatorilor (GSH/GSSG), care poate fi măsurat și este o măsură foarte fiabilă a „stresului oxidativ”. Aceasta înseamnă că putem măsura cât de susceptibile la îmbătrânire și deteriorare sunt membranele celulare, ADN-ul celulei noastre, proteinele și colesterolul. Citește despre cele două forme ale gluthationului – forma sa redusă, care este un puternic antioxidant (eroul nostru – GSH) şi forma sa oxidată (unul dintre atacatori – GSSG) – în articolul Gluthationul – Eroul corpului în lupta cu radicalii liberi.

Celulele sănătoase în repaus au un raport GSH/GSSG > 100. Cu toate acestea, acest raport scade la 10 sau mai puțin în celulele expuse la stres oxidativ.

Un raport GSH/GSSG scăzut se poate manifesta prin oboseală, lipsă de concentrare, ceață mentală, oboseală musculară și dureri. Aceste simptome sunt asociate cu multe boli cronice, fiind un rezultat al „disfuncției mitocondriale”, care apare atunci când mitocondriile își pierd protecția GSH, radicalii liberi atacă mitocondriile și energia celulară scade. Afecțiunile autoimune precum scleroza multiplă, boala Crohn, artrita reumatoidă, diabetul, boala Lyme, încărcarea cu metale grele, organotoxine și multe altele au „disfuncție mitocondrială”, niveluri scăzute de GSH și oboseală profundă.

Restabilirea nivelurilor de glutation activ (GSH) și a raportului GSH/GSSG poate corecta o parte, dacă nu toată, epuizarea energiei. Descoperă modurile în care îți poți crește aportul de glutation în articolul Metode de creștere a glutathionului intracelular.

3. Detoxifierea

Corpul are un sistem de colectare a deșeurilor proprii și chiar de reciclare, prin detoxifiere.

Detoxifierea are trei faze. În timpul fazei 1, diferite toxine cum ar fi fumul, gazele de eșapament,  alcoolul, cofeina, medicamentele, radiațiile, metalele grele, pesticidele și alți agenți cancerigeni sunt parțial procesate în interiorul citocromilor mitocondriilor de proteine specializate.

În faza 1 de procesare, toxinele parțial procesate, pot fi transformate în radicali liberi și mai periculoși. Aceștia nu sunt doar dăunători, dar pot chiar să epuizeze glutathionul, creând un dezechilibru între activitatea de Faza 1 și Faza 2. Reacțiile toxice pot apărea din cauza formării de intermediari reactivi care rezultă din faza 1 de detoxifiere, fiind necesare operațiuni suplimentare pentru procesarea și eliminarea toxinelor.

În faza 2 de detoxifiere, substanțele toxice parțial degradate și procesate în faza 1, cum ar fi metalele grele și organo-toxinele, sunt legate cu ajutorul unor enzime de compuși protectori sau sunt inactivate. Această legare se numește „conjugare”, iar glutathionul are un rol central. Un astfel de grup specializat de enzime, numite Glutation-S-Transferaza (GST), atașează glutathionul la produsele secundare ale detoxificării fazei 1 și le neutralizează potențialul toxic, făcând simultan aceste substanțe toxice mai solubile în apă și gata de a fi eliminate. Există și alte enzime și proteine de fază 2 care îndeplinesc funcții similare, dar fără glutathion, aceste alte enzime nu ar putea funcționa în mod adecvat.

În cadrul Fazei 3 de detoxifiere, odată conjugate, toxinele sunt gata să fie eliminate din organism, în principal prin rinichi (urină) și ficat (bilă).

Astfel, glutathionul reacționează cu diverși electrofili, metaboliți fiziologici (de exemplu, estrogen, melanine, prostaglandine și leucotriene) și xenobiotice – compuși chimici care se găsesc în organism, dar care nu sunt produși de acesta – (de exemplu, bromobenzen și acetaminofen) pentru a forma diverse complexe și a le transporta spre eliminare. Servește totodată la îndepărtarea formaldehidei (o substanță cancerigenă), produsă din metabolismul metioninei, colinei, metanolului și xenobioticelor.

Glutathionul are un rol important în transportul și neutralizarea mercurului, arsenicului și altor metale toxice din celule și din creier.  Modul de folosire și lipire al plasturilor glutathion este descris aici: Plasturii fototerapeutici Y-Age Glutathione.

4. Sănătatea creierului

Pe măsură ce îmbătrânim, se declanșează un proces „neuro-degenerativ”, care duce la degradarea neuronilor. Deși acest proces este inevitabil, el poate fi încetinit sau chiar inversat, iar glutathionul (GSH) joacă un rol important.

În anumite tulburări ale creierului acest proces de degradare este mai accelerat. De exemplu, bolile Parkinson și Alzheimer au niveluri ridicate de stres oxidativ și leziuni ale creierului, cu niveluri scăzute de glutation activ (GSH). Glutationul activ poate ajuta la ușurarea și reducerea ratei de deteriorare a țesutului neural. Alte boli neurologice, cum ar fi boala Lyme, au fost ameliorate prin folosirea gluthationului.

5. Sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular

Bolile cardiovasculare determină o rată crescută de deces în întreaga lume. Glutathionul joacă un rol important în prevenirea atacului de cord și a accidentului vascular cerebral datorită capacității de a neutraliza procesul de „oxidare a lipidelor”. 

Acest lucru este important pentru că practic toate bolile de inimă încep cu acumularea de plăci sau depozite în interiorul pereților vaselor de sânge. Când aceste plăci se desprind blochează vasul, împiedicând fluxul de sânge și provoacând atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Cu ajutorul unei enzime numite glutathion peroxidază, glutathionul inactivează superoxidul, radicalii liberi, peroxidul de hidrogen, peroxizii lipidici și peroxinitriții care provoacă această „oxidare a lipidelor” și fac ravagii asupra sănătății. În acest fel, glutationul ajută la prevenirea daunelor și scade riscul de atacuri de cord.

6. Reducerea inflamaţiei

Orice vătămare poate incita un răspuns inflamator al corpului. Indiferent dacă este vorba despre traumă, o infecție, toxine sau alergii, sistemul imunitar răspunde la aceeași cascadă chimică.

Inflamația se află la rădăcina majorității problemelor de sănătate, fiind prezentă în aproape orice boală cronică, de la diabet și boli de inimă până la cancer.

Glutathionul (GSH) controlează când inflamația crește sau scade, după cum este necesar, prin instruirea și influențarea celulelor albe ale sistemului imunitar. În acest sens, glutationul este esențial pentru activarea limfocitelor T și a leucocitelor polimorfonucleare, precum și pentru producerea de citokine și, prin urmare, pentru dezvoltarea răspunsurilor imune de succes atunci când gazda este provocată imunologic.

Reechilibrarea nivelurilor de glutathion poate restabili eficiența sistemului imunitar și poate aduce inflamația cronică sub un control mai bun.

7. Crește imunitatea naturală a organismului

Glutathionul ajută sistemul imunitar să fie echilibrat și pregătit să lupte împotriva infecțiilor.

Cercetările arată că glutationul activ (GSH) activează celulele albe, cum ar fi celulele ucigașe naturale (NK) și celulele T, luptătorii de primă linie ai corpului împotriva infecțiilor. Celulele T îmbunătățite cu GSH pot produce mai multe substanțe care luptă împotriva infecțiilor, cum ar fi interleukinele-2 și interleukinele-12 (IL-2, IL-12) și interferon-gamma, care acționează împreună pentru a controla atât infecțiile bacteriene, cât și pe cele virale.

Într-un studiu, GSH a dublat capacitatea celulelor NK de a fi citotoxice (uciderea invadatorilor) după doar șase luni de utilizare. De asemenea, GSH contribuie la modularea comportamentului multor celule, inclusiv celulele sistemului imunitar, sporind imunitatea înnăscută și adaptativă și conferind protecție împotriva infecțiilor microbiene, virale și parazitare”. 

În plus, glutationul inhibă direct producerea de particule virale mature prin interferarea cu glicoproteinele anvelopei virale (ex. în cazul virusului gripal, HIV, virusului herpex simplex).

8. Susține performanță sportivă

Glutathionul poate crește performanța sportivă atunci când este utilizat înainte de antrenament.  Creșterea acidului lactic în organism după efortul sportiv poate duce la oboseală, tensiune arterială scăzută, dureri musculare, scăderea temperaturii corpului și probleme respiratorii. Gluthationul poate reduce aceste stări și poate contribui la o mai rapidă revenire după efort.

9. Ajută sănătatea pielii

Glutationul scade melanina (pigmentarea) pielii, reduce aspectul ridurilor și crește elasticitatea.

Glutationul acționează asupra producției de pigment al pielii în principal prin inhibarea tirozinazei, una dintre enzimele implicate în producerea melaninei.

În plus, s-a demonstrat că glutationul scade psoriazisul atunci când nivelurile sunt susținute de aportul de proteine din zer, care conțin glutamilcisteină, un precursor al GSH

Fiind implicat într-o multitudine de procese celulare, inclusiv proliferarea, diferențierea și moartea celulelor, glutathionul are un rol central în funcționarea optimă a întregului organism. Putem obține glutation din afara corpului prin suplimente alimentare, dar absorbția depinde de forma suplimentului și de modul în care corpul nostru reacționază la ingerarea suplimentelor. Cel mai simplu, activează producția de glutathione în mod natural, de către corpul tău, prin folosirea plasturilor fototerapeutici Y-Age Glutathione, care conține 30 de plasturi, suficienți pentru o cură de 40 de zile, având în vedere că plasturii se folosesc câte 5 zile consecutive, cu două zile pauză.

Când nivelurile sunt adecvate sau ridicate, atunci se întâmplă magia. Nu numai că eroul nostru va intra în acțiunea de protecție, dar te vei bucura o energie incredibilă, o piele strălucitoare, o detoxifiere sănătoasă, o funcție puternică a inimii și a creierului, dar și o viață mai lungă!

Descoperă și Alte direcții acțiune a glutathionului, articol care completează informațiile de mai sus.

Citește și celalte articole despre glutathion:

Articolul 9 Direcții principale de acțiune a glutathionului face parte dintr-o serie de patru articole despre rolul și beneficiile glutathionului. Linkurile către cele patru articole sunt:

  1. Glutathionul – Eroul corpului în lupta cu radicalii liberi. Sănătate și tinerețe la orice vârstă.
  2. 9 Direcții principale de acțiune a glutathionului

  3. Alte direcții de acțiune a glutathionului

  4. Metode de creștere a glutathionului intracelular

Modul de folosire și lipire al plasturilor glutathion este descris aici: Plasturii fototerapeutici Y-Age Glutathione.

Autor articol:

Roxana C., Consilier în nutriție la Nutriție cu Roxi, 0723522345. Citește și alte articole scrise de Roxana C. aici.

Articole despre plasturii fototerapeutici Glutathione:
Comandă plasturi fototerapeutici LifeWave:

Pentru promoții și discounturi din sistemul LifeWave accesează linkul https://lifewave.com/nutritiecuroxi pentru a beneficia direct de oportunitățile oferite. Este necesară cunoașterea limbii engleze la nivel mediu.

Portalul oferă mai multe modalități de achiziționare a produselor. Pentru a identifica cea mai potrivită modalitate de cumpărare, te rog să ne contactezi telefonic la numărul 0723522345. Oferim 20 de minute de consultanță gratuit, la telefon/ whatsapp/ telegram și te putem ajuta și în cazul în care ai nevoie de plasturi urgent.

În articolele de pe MaiBineAcum.ro găsești linkurile de înscriere în platforma LifeWave sau urmează linkul de înscriere trimis de distribuitorul LifeWave care ți-a pus această pagină la dispoziție.

Suntem o echipă de entuziaști. Împreună construim această platformă MaiBineAcum.ro cu informații, timp, atenție și bucurie încât să aducem această metodă a fototerapiei la îndemâna tuturor. Atunci când faci achiziția pe unul dintre linkurile indicate de site-ul nostru ne susții să ne continuăm activitatea și să publicăm conținut original și de valoare care să ne îmbogățească viața tuturor. Tot în articole găsești și numerele noastre de telefon în cazul în care dorești să ne auzim la telefon/ pe Whatsapp/ Telegram. Mulțumim că ești alături de noi!

Lifewave Distribuitor Independent Mai bine acum.ro

Informațiile furnizate pe această pagină ca distribuitor independent LifeWave nu sunt oferite ca sfaturi medicale și nu trebuie considerate sfaturi medicale. Nimic din conținutul acestui website nu este destinat utilizării pentru diagnostic sau tratării medicale și nu trebuie să înlocuiască o colaborare individuală cu un specialist. Solicită întotdeauna sfatul unui medic sau al unui alt profesionist calificat în domeniul sănătății cu privire la orice afecțiune sau tratament care ține de sănătatea ta fizică și mentală.
Pentru urgențe, detalii și informații te rog să ne contactezi la numărul 0723522345.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articoul anterior
Plasturii pentru glutation cel mai bun antioxidant

Glutathionul - Eroul corpului în lupta cu radicalii liberi. Sănătate și tinerețe la orice vârstă.

Articolul următor
direcții de acțiune a glutathionului - plasturii fototerapeutici LifeWave Glutation

Alte direcții de acțiune a glutathionului

Articole cu subiect similar
Total
0
Share