Te miști mai greu și nu faci mișcare de ceva timp? Verifică dacă suferi de sarcopenie și descoperă modalitățile de ameliorare.

Hai să aflăm împreună informațiile utile despre această afecțiune – sarcopenia.
Ce este sarcopenia și cum o poți preveni? De ce este important și esențial să faci mișcare zilnic?

Ce este sarcopenia și cum o poți preveni? De ce este important și esențial să faci mișcare zilnic? Cum poți să crești rezistența musculară în cazul în care te afli în imposibilitatea (temporară) de a face mișcare?
Hai să aflăm împreună răpunsurile.

Știai că?

  • 50% din oasele unei persoane și 50% din mușchi, se găsesc în cele două picioare, picioare care au și cele mai mari și mai puternice articulații și oase ale corpului uman.
  • Mușchii picioarelor pierd cel mai repede masă musculară, atunci când o persoană stă la pat. Un studiu al Universității din Copenhaga a constatat că după două săptămâni de inactivitate – stat în pat datorită unei probleme de sănătate sau a unei incapacități temporare de a merge, forța musculară a picioarelor se poate „slăbi cu o treime”, atât în cazul bătrânilor, cât și al tinerilor, ceea ce echivalează cu 20 – 30 de ani de îmbătrânire normală pentru mușchi.
  • Pierzi cel puțin 5% din masa musculară totală, nu doar a picioarelor, dacă timp de o săptămână ești nevoit să stai întins la pat, datorită unei boli și astfel este normal să resimți o stare de slăbiciune generală în corp care nu are legătură neapărat directă cu boala prin care ai trecut.
  • După vârsta de 50 ani pierderea musculaturii membrelor inferioare este de 1 – 2% pe an, iar pierderea de forță musculară este de 1,5 – 5% pe an datorită procesului natural de îmbătrânire.
  • Este extrem de dificil să slăbești dacă ai trecut de vârsta de 50 de ani, dacă nu faci mișcare! (Nu te baza pe reducerea cantității de mâncare pentru a slăbi).
  • În cazul unei fracturi de șold, 15% dintre pacienții vârstnici, în general, vor muri max. într-un an de la acea fractură.
  • Deoarece îmbătrânirea începe de la picioare în sus, mușchii puternici ai picioarelor sunt enumerați printre semnele importante și esențiale ale longevității.

EWGSOP (European Working Group on Sarcopenia in Older People –  Grupul de Lucru European privind Sarcopenia la Persoanele Vârstnice) definește sarcopenia ca o boală care se manifestă pe măsură ce îmbătrânim, prin pierderea progresivă a masei musculare scheletice și a forței musculare. La modul cel mai simplist – se manifestă prin atrofierea mușchilor din cauze naturale, adică din cauza bâtrâneții corelată cu lipsa de mișcare.

Sarcopenia are ca simptom principal slăbiciunea musculară, iar principalele cauze sunt inactivitatea fizică și o dietă nesănătoasă de-a lungul vieții. Nediagnosticată și netratată, duce la boli asociate (căderi periculoase soldate cu fracturi osoase, dizabilitate) și, în timp, chiar la mortalitate.

O poți recunoaște și tu, dacă îți este greu să te ridici de pe scaun, dacă mergi greu și/ sau încet, dacă simți că nu ai putere în picioare atunci când faci efort să mergi mai mult timp. Nu mai aștepta și mergi la un medic în acest caz.  

O poți recunoaște la părinții și bunicii tăi care se mișcă din ce în ce mai greu. Îndreaptă-ți atenția către ei – cu siguranță vei auzi cum verbalizează simptomele. În special părinții și bunicii din mediul urban sunt mai predispusi la sarcopenie; la oraș, sedentarismul persoaneleor în vârstă are o rată mult mai mare. Nu este normal ca bătrânețea să fie atât de greu de dus „pe picioare”, ci este normal să beneficiem de o calitate mai bună a vieții și la vârstă înaintată. Gândește-te că în străinătate, persoanele vârstnice au o cultură a mișcării mult mai dezvoltată și își mențin tonusul muscular prin mișcare în aer liber și călătorii, activități care le permit să ducă o viață mult mai activă, mai mult timp.

De aceea, este foarte important pentru sănătatea ta și a celor apropiați să o poți depista cât mai devreme. 

Diagnosticarea sarcopeniei

Diagnosticarea sarcopeniei se face, într-o primă fază, prin aplicarea unui chestionar în cabinetul medical, iar dacă rezultatele acestuia lasă loc de suspiciuni, se trece la etapa de testare. Testul forței de strângere și testul ridicării de pe scaun sunt 2 dintre testele aplicate.

  1. Testul forței de strângere este un indicator foarte bun pentru aprecierea forței musculare în general deoarece este corelat cu forța altor compartimente musculare. Testul măsoară forța de strângere în kg, pentru fiecare mână: pacientul strânge în mână para de silicon a unui dinamometru. Conform recomandării actuale a EWGSOP2, se consideră forță de strângere scăzută o valoare mai mică de 27 kg la bărbați, respectiv mai mică de 16 Kg la femei.
  2. Testul ridicării de pe scaun, este relevant pentru a măsura forța musculaturii membrelor inferioare. Se măsoară mai exact, durata de timp în care pacientul se ridică de 5 ori de pe scaun din poziția sezând. O valoare mai mare de 15 secunde pentru cele 5 ridicări indică un rezultat semnificativ pentru diagnosticarea sarcopeniei.

Alte teste care se pot face, inclusiv de către tine și cei apropiați: testul vitezei de mers (sub 0,8 m/s în sarcopenie), testul „Ridică-te și mergi” (egal sau mai mare de 20 s în sarcopenie), testul mersului  pe o distanță de 400 m (durează mai mult de 6 minute în sarcopenie).

Cum poți să crești rezistența musculară

Sarcopenia nu apare pur și simplu. Ea evoluează odată cu noi, în funcție de ritmul vieți și în funcție de stilul de viață al fiecăruia. O viață petrecută în mișcare, în toate etapele vieții, echivalează cu prevenția în cazul sarcopeniei.

Curba masei și forței musculare atinge potențialul maxim în jurul vârstei adulte de 40 de ani, după care începe să coboare pe măsură ce îmbătrânim. Pentru a preveni sau întârzia instalarea sarcopeniei, ideal este să ții antrenată masa musculară încă din copilărie și tinerețe, să menții un stil de viață activ și după vârsta maturității și să minimizezi pierderile de masă musculară la vârstă înaintată prin exerciții fizice, mișcare și plasturi fototerapeutici X49 folosiți în combinație cu plasturii X39.

De la mersul pe jos (10.000 de pași) la activitățile fizice – alergatul, urcatul și coborâtul scărilor, mersul pe bicicletă, mersul pe munte, plimbările în natură, cățăratul și mersul la sală, orice activitate fizică care pune în mișcare musculatura este esențială pentru că duce la creșterea masei musculare. Atunci când ne mișcăm, ne antrenăm toți mușchii!

Dacă ai ajuns la o vârstă matură și nu ai practicat niciodată niciun sport, poți începe cu mersul pe jos. Treptat, pe măsură ce dobândești mai multă forță și rezistență musculară, poți trece la dezvoltarea altor obiceiuuri sportive. Pune-ți noi și noi targete și unește-ți toate forțele interioare pentru a te autodepăși. Nu te grăbi, pentru că ești doar în competiție cu tine însuți/ însăți. Plasturii X49 te pot ajuta să treci mai ușor prin această etapă, când îți este greu să începi să faci mișcare și mai ales, când, în urma efortului fizic rezultatele nu se văd atât de repede ca în tinerețe.

Atingerea unei vârste respectabile în viață nu implică automat încapacitatea de a mai face singur diverse activități. Pe măsură ce îmbătrânești, calitatea bună a vieții înseamnă puterea de a te ridica din pat, iar de aceea picioarele trebuie să rămână active și puternice. Solicită-le permanent și propune-ți să mergi zilnic 30-40 de minute: astfel te asiguri că picioarele tale fac suficient exercițiu și că mușchii picioarelor rămân sănătoși. Pe măsură ce mușchii picioarelor slăbesc, refacerea ta va fi mai lentă și de durată. Plasturii X 49 te pot ajuta și în această situație.

Atunci când ai nevoie apelează cu încredere și la specialistul de recuperare fizică medicală sau, după caz, la kinetoterapeut. Kinetoterapia în apă poate fi de mare ajutor mai ales la începutul reluării activității fizice.

Consolidează-ți sănătatea mușchilor cu plasturii fototerapeutici X49

Plasturii fototerapeutici X49 sunt pentru tine dacă:

  • Ai o vârstă înaintată și simți că ești slăbit, te miști greu, ai un ritm lent de mers, ai dificultăți de a merge și de a urca scările și îți dorești o revigorare a stării de sănătate prin recăpătarea puterii de mișcare.

  • Ai o vârstă înaintată și ești imobilizat deoarece ai suferit de curând o fractură la unul dintre membrele inferioare, tocmai din cauza faptului că nu mai ai putere în picioare, stabilitate și echilibru. După scoaterea gipsului, te resimți și mai slăbit pentru că muschii nu au fost deloc solicitați, fapt care poate să creeze condițiile unei alte fracturi. Chiar și la o persoană tânără, după scoaterea gipsului, piciorul afectat are o circumferință mai mică a mușchilor vizibilă chiar și cu ochiul liber, față de piciorul neafectat. La fel și pentru brațe, membrele superioare. Plasturii X49 ajută mușchii să lucreze atâta timp cât organismul nu are această posibilitate și te ajută să scapi din acest cerc vicios.

  • Ești tânăr sau relativ tânăr, dar te afli în imposibilitatea temporară de a face mișcare, fie din cauza unei accidentări, fie din cauza unei boli și îți dorești ca muschii să nu se atrofieze pe parcursul acestei perioade.

Plasturii X49 încep sau continuă să facă ceea ce organismul tău face prin exercițiile fizice: cresc masa și forța musculară, anduranța și rezistența pentru a-ți menține tonusul muscular. Folosiți împreună cu plasturii fototerapeutici X39, organismul este stimulat să producă un efect sinergic, multiplicator, care susține starea de bine și tonusul mușchilor și scurtează timpul de recuperare.

Alături de X49 și X39, și plasturii Y-Age Carnosine dau corpului un boost de putere, rezistență, echilibru și flexibilitate în mișcare, prin activarea corpului care va produce antioxidantul carnosină. Revitalizarea forței și rezistenței are impact direct asupra stării generale de sănătate. Bătrânii se simt mai în putere datorită întăriririi mușchilor și flexibilității mai bune, sunt deci mai stabili și își reduc considerabil riscurile de a se răni în activitățile cotidiene, iar acesteasunt aspecte care pentru ei fac diferența în acest moment al vieții.

Folosește plasturii în primul rând pe punctele de acupunctură indicate de producător pentru fiecare tip de plasturi în parte: X49 și X39, care se lipesc pe puncte similare, sau carnosină.

De asemenea testează efectele plasturilor și atunci când aplici plasturii pe punctul GB34/ VB 34 (Vezică Biliară 34) și sau pe punctul ST36 (Stomac 36) oripunctul ST37 (Stomac 37) , puncte recunoscute în medicina tradițională chineză pentru contribuția la ameliorarea slăbiciunii musculare. Aplică pe timpul zilei pe un picior pe punctul GB34/ ST36/ ST37 plasturele X49, iar pe celălalt picior plasturele X39. Seara dezlipește plasturii X49 și X39 folosiți peste zi și aplică pe unul dintre picioare pe punctul GB34/ST36 un plasture carnosina, pe un picior la alegere.

Pentru identificarea cu ușurință a punctelor de acupunctură folosește aplicația Tsubo Book disponibilă pe Android și iOS. Are atât conținut gratuit, suficient pentru localizarea generală a punctelor, dar și conținut plătit pentru informații mai specifice. Pentru acces este nevoie să te înregistrezi cu un cont gratuit.

Autor articol:

Cătălina R., Redactor Șef MaiBineAcum.ro, 0770681070. Citește și alte articole scrise de Cătălina R. aici.

Comandă plasturi fototerapeutici LifeWave:

Pentru promoții și discounturi din sistemul LifeWave accesează linkul https://lifewave.com/dalisticteam pentru a beneficia direct de oportunitățile oferite. Este necesară cunoașterea limbii engleze la nivel mediu.

Portalul oferă mai multe modalități de achiziționare a produselor. Pentru a identifica cea mai potrivită modalitate de cumpărare, te rog să ne contactezi telefonic la numărul 0770681070. Oferim 20 de minute de consultanță gratuit, la telefon/ whatsapp/ telegram și te putem ajuta și în cazul în care ai nevoie de plasturi urgent.

În articolele de pe MaiBineAcum.ro găsești linkurile de înscriere în platforma LifeWave sau urmează linkul de înscriere trimis de distribuitorul LifeWave care ți-a pus această pagină la dispoziție.

Suntem o echipă de entuziaști. Împreună construim această platformă MaiBineAcum.ro cu informații, timp, atenție și bucurie încât să aducem această metodă a fototerapiei la îndemâna tuturor. Atunci când faci achiziția pe unul dintre linkurile indicate de site-ul nostru ne susții să ne continuăm activitatea și să publicăm conținut original și de valoare care să ne îmbogățească viața tuturor. Tot în articole găsești și numerele noastre de telefon în cazul în care dorești să ne auzim la telefon/ pe Whatsapp/ Telegram. Mulțumim că ești alături de noi!

Lifewave Distribuitor Independent Mai bine acum.ro

Informațiile furnizate pe această pagină ca distribuitor independent LifeWave nu sunt oferite ca sfaturi medicale și nu trebuie considerate sfaturi medicale. Nimic din conținutul acestui website nu este destinat utilizării pentru diagnostic sau tratării medicale și nu trebuie să înlocuiască o colaborare individuală cu un specialist. Solicită întotdeauna sfatul unui medic sau al unui alt profesionist calificat în domeniul sănătății cu privire la orice afecțiune sau tratament care ține de sănătatea ta fizică și mentală.
Pentru urgențe, detalii și informații te rog să ne contactezi la numărul 0770681070.

Citește articole despre Starea de bine:
Plasturi Aeon si Nirvana pentru stare de bine si bucurie

Activează-ți bucuria de a trăi

Când apeși BUTONUL FERICIRE cu un plasture Nirvana, organismul tău primește un stimul prin care începe să producă natural endorfine beta. Când apeși BUTONUL ANTI-STRES cu un plasture Aeon, organismul tău primește un RESET la starea de bine de dinainte.
Citește mai mult »
Total
10
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articoul anterior
Metode de creștere a glutathionului intracelular. alimente care contin glutation

Metode de creștere a glutathionului intracelular

Articolul următor
Intrebari frecvente FAQ plasturi LifeWave plasturi fotterapeutici

Întrebări frecvente (FAQ) despre plasturii fototerapeutici și răspunsuri utile

Articole cu subiect similar
Total
10
Share